Referenties » Hap Huis Etterbeek


Afbeelding Hap Huis Etterbeek 1

In 1804 kocht Albert-Joseph Hap, burgemeester van Etterbeek, een landgoed van ongeveer drie hectare, hierbij inbegrepen een buitenhuis in Vlaamse renaissancestijl uit XVI.

In dit kasteel wilde de familie Hap een lederfabriek vestigen. De hoofdvleugel telde twee bouwlagen en twee traveeën en werd aan weerszijden geflankeerd door een vierkante toren van drie bouwlagen onder tentdak. Rondom strekte zich een vijver uit die via de Broebelaar water toegevoerd kreeg. Ten noorden van het goed bevond zich een door de familie Hap opgerichte brouwerij die in 1830 erg gekend was.
In 1855 diende Albert-Joseph Hap een vergunningsaanvraag in voor het omheinen van zijn tuin, het latere Félix Happark dat in het noorden door de Louis Hapstraat, in het zuiden door de Fétisstraat, in het westen door de Waversesteenweg en in het oosten door de Oudergemselaan begrensd wordt.
Sinds 1988 is het park gemeentelijk bezit geworden. Het is toegankelijk via een deur ter hoogte van de Waversesteenweg Nr. 508-510. Door het tracé van de Oudergemselaan is zijn oppervlakte wel afgenomen tot 1 hectare 19 are

De aanleg van het park moest rekening houden met verschillende elementen: de overblijfselen van het oude lusthuis, een vijver, een kiosk en een "oranjerie", een oude constructie die eertijds dienst deed als stallen en nu gebruikt wordt als atelier van de beeldhouwer Patrice LAROCHE.

In 1859 kreeg François-Louis Hap, zoon van Albert-Joseph, vergunning voor het optrekken van een woning en een omheiningsmuur rond zijn eigendom.

In 1905 vergrootte en verbouwde arch. G. THOELEN het gebouw. Heden lijstgevel in neoclassicistische traditie met twee bouwlagen en acht traveeën op arduinen plint met kelderopeningen. Op de begane grond rechthoekige muuropeningen in hoekblokomlijsting onder hanekam en gestrekte waterlijst. De ingang bevindt zich in de derde travee. Op de verdieping gelijkvormige muuropeningen in geriemde omlijsting; puilijstvormende lekdrempel rustend op consoles ter hoogte van vensterstijlen. De vier centrale vensters worden bekroond door gestrekte lateien en waterlijstenFries met panelen en bedekte steigergaten onderbroken door uitgelengde consoles met eikenbladdecoratie die houten kroonlijst met tandlijst schragen. Achtergevel met twee en een halve bouwlaag. Op begane grond brede vleugeldeur tussen zijlichten onder afdak in glas en smeedijzer. Rechte, smaller toelopende bordes met gebogen smeedijzeren leuning. De rechthoekige erker op twee gietijzeren colonnetten met bloemenguirlandes huisvest de bibliotheek.


Interieur: op de begane grond notariaat en privé-vertrekken van de notaris, onderling verbonden door kleine hal. Links drie achtereenvolgende ruimtes waarvan de centrale salon gedecoreerd is met zes muurschilderingen - zichten op Etterbeek - door Edouard NAVEZ (1840-1910) van omstreeks 1890. Rechts van vestibule, notariaat waarvan het eerste vertrek voorzien is van loketten voor het cliënteel. Achteraan glasraam met vegetaal motief. Houten cassettenplafond in het kantoor van de notaris.


Hap Huis Etterbeek » fotogalerij

Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 2
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 3
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 4
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 5
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 6
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 7
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 8
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 9
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 10
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 11
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 12
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 13
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 14
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 15
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 16
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 17
Afbeelding voor Hap Huis Etterbeek Parket De Pauw Afbeelding Hap Huis Etterbeek 18

Bekijk ook


  • referentie Toyota City

  • referentie Hof Ter Veldeken - Lebbeke

  • referentie Schermzaal - Damme

  • referentie Den Tir Antwerpen

  • referentie Interior Rent

Interesse om uw project uit te voeren zoals in deze referentie?
Neem vrijblijvend contact op!

Contacteer ons