Kurkvloer geeft rust- en verzorgingstehuis een huiselijke uitstraling


Afbeelding Rust- en verzorgingstehuis Wieltjesgracht 1

Het rust- en verzorgingstehuis Wieltjesgracht in het centrum van het West-Vlaame Ieper wou qua sfeer totaal niet aansluiten bij de traditionele leefomgeving van een klassiek ziekenhuis. Vandaar geen linoleum, rubber of steen als vloerbedekking in de kamers van de gasten. Maar wel de Wood-O-Floor Amerikaanse eiken van Wicanders. Deze kurkvloer, met een echte houden designlaag, straalt een huiselijke sfeer uit. Bovendien is dit vloerproduct perfect bestand tegen vocht, dat sowieso het grootste probleem vormt in de verzorgingssector.

GEEN PROBLEMEN MET VOCHT

De Wicanders vloer past perfect binnen de filosfie van het Ieperse rust- en verzorgingstehuis. "Als je met klassieke vloeren zou werken, dan zou je meteen de atmosfeer van een ziekenhuis binnenhalen"e; vertelt de heer Vieren, directeur van Wieltjesgracht. "Wij waren in eerste instantie ons licht gaan opsteken in een rusthuis in Waregem. Daar had men ge-opteerd voor laminaatvloer. Een mooi alternatief op het eerste gezicht. Er was ehter een probleem: wat met het vocht? Wanneer er urine of water op de laminaatvloer terechtkomt, zal dat op termijn sowieso problemen opleveren. Wij wilden een vloerbekleding die perfect bestand is tegen allerhande vocht. Al snel zijn we bij de Wicanders kurkvloeren van fabrikant Amorim terechtgekomen."

WARME UITSTRALING

Wat ons meteen aansprak, was het feit dat deze vloer warmte geeft. Dat is belangrijk voor een leefomgevind als deze. Door het gebruik van deze vloerbekleding heeft ons rusthuis een heel ander imago meegekregen. Er is een cocoonachtige, aangename en huiselijke sfeer gecreëerd. Hout spreek tsowieso aan bij het grote publiek. Belangrijk is ook dat de kostprijs best meevalt, zeker als men een prijsvergelijking maakt met de andere materiaalalternatieven. Men vergelijkt deze vloer qua uitstraling gemakkelijk met parket, wat vrij duur is. Het beste bewijs dat deze kurkvloer goed in de smaak valt." vertelt de heer Vieren.

GELUIDSABSORPTIE

"Een ander belangrijk punt om de knoop door te hakken, was de goede geluidsreductie van deze vloerbekleding. Door de samenstelling met diverse kurklagen is er een goede isolatie. Daar hadden we eerlijk gezegd sterk voor gevreesd. Bij parket heb je immers die typische 'tik-tak' geluiden. Bij een kurkvloer valt dat bijzonder goed mee. De rust een stilte zijn gegarandeerd."
"We zijn dan ook uiterst tevreden over dit product. Ook op het vlak van onderhoud stellen er zich geen problemen. Of we gaan twerk met een licht bevochtigde dweil of we doen een gewoon onderhoud om alles tofvrij te houden. De vloer vertoont nog altijd geen enkele sleet."

GROTE FLEXIBILITEIT MOGELIJK

"De enige vraag die we hebben, is wat de levensduur van deze vloerbekleiding zal zijn. Belangrijk is dat we de vloer uit een kamer kunnen halen ern er een nieuwe kunnen leggen. De flexibilitetit van deze lvoer is uitermate groot. Dan moet ook in deze omgeving. We hebben 100 mensen in ons verzorginstehuis. Daarnaast zij er ook nog eens 60 personeelsleden. Er is met andere woorden veel passage op de vloer. In een rusthuis moet je trouwens altijd rekening houden met schade. Deze omgevind kan je niet vergelijken met een huisomgeving. Men werkt hier niet met zij eigen materiaal, waardoor men iets nonchalanter tewerk gaat."

GARANTIE VAN 10 JAAR

"Voor de Raad van Beheer was het dan ook geen gemakkelijke opdracht om de ideale vloer te kiezen. Gelukkig geeft Amorim 10 jaar waarborg op het doorslijten van de toplaag. Dat is een mooie termijn voor vloermateriaal dat aangewend wordt voor professionele doeleinden. Uiteindelijk hebben we deze vloer niet in de gangen gelegd, maar dat had dus ook gekund. Deze vloer kan ddeuidelijk een heel drukke leefomgeving aan." stelt de heer Vieren.

ENKEL IN DE KAMERS

De vloerbekleding van Amorim werd enkel in de slaapgedeeltes gelegd. Niet in het sas [de entree van de kamers] en de badkamer. Naar onderhoud toe zijn dat nog geel andere ruimtes. "In het sas is er namelijk veel beweging van roterende rolstoelen." verklaart de heer Vieren. "Door die korte draaibewegingen zouden de voegen van bepaalde vloerbekledingen eventueel kunnen loskomen. We hebben destijds gewerkt met een proefkmaer. Het punt is dat de meeste relaxzetels kleine wieltjes hebben. Positief is dat die een huiselijk karakter hebben, maar het minpunt is dat ze niet zo goed draaien. Het resultaat is dat de gebruiker ervan moet wringen op de vloer. Het sas is dan ook niet echt geschikt voor een kurkvloer."

BRANDVEILIGHEID GEGARANDEERD

"Belangrijk was ook dat we met deze vloer voldeden aan de normen van de brandweer. De architect van dienst, Toon Breyne, had zelf ook niet danig veel ervaring met kurkvloeren, maar was toch snel overtuid van de Wood-O-Floor." vertelt de heer Vieren.

SILICONERING EN PLINTEN

En ook praktisch gezien voldoet de vloerbekleiding volkomen aan de eisen van de omgeving. "Er zijn geen moeilijkheden met vocht. Er is rondom een siliconering aangebracht. Daarboven zijn dan weer plinten geplaatst. Er is gewerkt geweest met een W2000 vernislaag polyurethaan 2 componenten." zegt Bertrand Matkoski, account manager projects van Amorim Benelux BV.

HYGIËNE IS VERZEKERD

Wat de opbouw van het procuct betreft, is er een vinyl slijtvaste toplaag. De groef is compleet gedicht. Kwestie van de hygiëne te kunnen garanderen. De toplaag wordt regelmatig gevoed, zodat de vloer steevast in optimale toestand blijft.


Rust- en verzorgingstehuis Wieltjesgracht » fotogalerij

Afbeelding voor Rust- en verzorgingstehuis Wieltjesgracht Parket De Pauw - Wim Lievens Afbeelding Rust- en verzorgingstehuis Wieltjesgracht 2
Afbeelding voor Rust- en verzorgingstehuis Wieltjesgracht Parket De Pauw - Wim Lievens Afbeelding Rust- en verzorgingstehuis Wieltjesgracht 3
Afbeelding voor Rust- en verzorgingstehuis Wieltjesgracht Parket De Pauw - Wim Lievens Afbeelding Rust- en verzorgingstehuis Wieltjesgracht 4
Afbeelding voor Rust- en verzorgingstehuis Wieltjesgracht Parket De Pauw - Wim Lievens Afbeelding Rust- en verzorgingstehuis Wieltjesgracht 5
Afbeelding voor Rust- en verzorgingstehuis Wieltjesgracht Parket De Pauw - Wim Lievens Afbeelding Rust- en verzorgingstehuis Wieltjesgracht 6

Interesse om uw project uit te voeren zoals in dit pers-bericht?
Neem vrijblijvend contact op!

Contacteer ons