Parketrenovatie in het nieuwe Magrittemuseum


Afbeelding Parketrenovatie in het Magrittemuseum 1

De ongeveer 1.800 vierkante meter parket in het toekomstige Magrittemuseum in Brussel was, naar aanleiding van de opening deze maand, aan een fikse renovatiebeurt toe. Maar het in ere houden van een parketvloer waar dagelijks honderden mensen over lopen, is geen sinecure. Unipro België dacht mee over alle technische vragen onder en op het hout, en leverde hiervoor de materialen.

Het nieuwe Magrittemuseum wordt langzaam een begrip in Brussel en ver daarbuiten. In hotel Altenloh, aan het Koningsplein in hartje centrum, kunnen bezoekers vanaf deze maand kennismaken met ’s werelds grootste collectie van René Magritte.
Een groot Belgisch surrealistisch kunstenaar, die wereldwijd bekendheid verwierf. Tijdens de renovatie van het interieur werd ook een slordige 1.800 vierkante meter parket gerenoveerd door ICDP bvba uit het tussen Gent en Brugge gelegen Ursel.
Luc De Pauw is met dit bedrijf (www.lucdepauw.be) al vijftien jaar gespecialiseerd in alles wat binnen- en buitendecoratie betreft, zoals schilderwerken, het leggen van vloerbedekking en parket, gordijnen en zonwering.

KOPSHOUT KOMT LOS

"Tijdens de eerste fase, ongeveer vier jaar geleden, is al 95 procent van het originele parket vervangen. De overige 5 procent hebben we net voor de jaarswisseling aangepakt", begint De Pauw te vertellen. "We vervingen daarbij de bestaande kopshouten eiken vloer door een massief eiken parket in visgraatmotief. Allemaal premier eiken van de firma Brems uit Halen. De 9 millimeter dikke delen van 6 bij 30 centimeter hebben we geplaatst op een onderparket van OSB. Concreet spreken we hier over ongeveer 1.800 vierkante meter parket." De reden om de originele vloer te vervangen was niet dat deze versleten was, maar dat de kopshouten blokjes voor wel 30 tot 40 procent waren losgekomen. De Pauw: "Toen men indertijd deze vloer legde, gebruikte de toenmalige plaatsers nog alcoholhoudende lijm. Combineer dit met de grote spanningen die in kopshout kunnen ontstaan door een wisselend binnenklimaat, en als resultaat komen de houten blokjes geleidelijk aan los." Daarom hebben we het nieuwe parket verlijmd met de oplosmiddelvrije waterarme dispersielijm Uzin MK 80 S van Unipro België te Gent (www.unipro.be; Voor Nederland: www.unipro.nl.)

TWEEMAAL NADWEILEN

Naar aanleiding van de opening van het nieuwe museum, moest het parket bestand zijn tegen de grote toestroom van bezoekers. Hiervoor adviseerde Unipro een renovatie met zijn Pallmann Magic Oil 2K. "We startten midden maart met de renovatie en het hele project nam een drietal weken in beslag. Tijdens die periode reinigden we ongeveer 1.400 vierkante meter parket", vertelt De Pauw. "Daarna brachten we een nieuwe beschermlaag aan met de Magic Oil 2K, een combinatie van natuurlijke olie en was. Het te oliën oppervlak moest voor een goede hechting schoon, droog en vrij zijn van schuurstof en vroegere onderhoudsproducten zoals boenwas. Daarom hebben we deze grondig verwijderd met Pallmann Soya Soap. Daarna hebben we de vloer twee maal nagedweild. Na droging brachten we twee lagen Magic Oil 2K aan. De olie hebben we ingepolierd met een groene pad en nagepolierd met een witte pad."

PORIËN BLIJVEN OPEN

Productmanager Bart Leen geeft wat meer uitleg over de Pallmann Magic Oil 2K: "Dit is een tweecomponentenolie, die het midden houdt tussen een natuurlijke lijnolie- en een vloeibare was. Dit product impregneert enerzijds in het hout en anderzijds zorgt het voor een hard en mat oppervlak. De Magic Oil geeft het parket zo een ademend oppervlak met open poriën, waardoor de olie het beste van beide werelden combineert. Zo kreeg deze vloer nadat De Pauw hem had behandeld, een natuurlijke matte tint. Dit komt doordat de olie en de was diep in de cellen van het hout dringen en er eveneens harden. Hierdoor wordt het binnensijpelen van vloeistoffen verhinderd. Maar er wordt géén gesloten film gevormd zoals bij lak. Hierdoor blijven de houtporiën duidelijk zichtbaar en wordt de houtstructuur niet aangetast. Deze open poriën dragen ook bij aan een positief binnenklimaat omdat het parket de luchtvochtigheid zonder probleem kan opnemen en weer afgeven." Ten slotte zorgt de toegevoegde verharder voor een zeer snelle droging. Leen: "Dit maakt het mogelijk dat de ruimte na één nacht drogen opnieuw toegankelijk en belastbaar is. Ook op extreem belaste vloeren, zoals hier in het Magrittemuseum."

SNEL WEER TOEGANKELIJK

Eén van de grote voordelen van de Pallmann Magic Oil 2K is volgens Unipro het gemakkelijke en efficiënte onderhoud van de vloer. Leen: "Parket dat enkel beschermd wordt met boenwas, kun je vaak niet gemakkelijk onderhouden. Dit in tegenstelling tot onze Magic Oil 2K, waar water en het onderhoudsproduct Magic Oil Care voldoende zijn. Deze combinatie beschermt het hout prima en zorgt ervoor dat de toplaag zich na elke reiniging een beetje herstelt. Dit vergroot ook de levensduur van het hout. Een bijkomend voordeel is dat parketvloeren die met de Magic Oil 2K geolied en met Magic Oil Care onderhouden zijn, veel minder intensief onderhoud nodig hebben dan traditioneel met olie afgewerkte vloeren. Ook de korte droogtijd van Magic Oil Care laat toe dat de ruimte zeer snel weer toegankelijk is."


Parketrenovatie in het Magrittemuseum » fotogalerij

Afbeelding voor Parketrenovatie in het Magrittemuseum Parket De Pauw Afbeelding Parketrenovatie in het Magrittemuseum 2
Afbeelding voor Parketrenovatie in het Magrittemuseum Parket De Pauw Afbeelding Parketrenovatie in het Magrittemuseum 3
Afbeelding voor Parketrenovatie in het Magrittemuseum Parket De Pauw Afbeelding Parketrenovatie in het Magrittemuseum 4

Interesse om uw project uit te voeren zoals in dit pers-bericht?
Neem vrijblijvend contact op!

Contacteer ons