Genkse Optiekzaak kiest voor betaalbare klasse

‘Betaalbare klasse’... dat is het wat Maurice Warniers zocht voor de ‘extreme make-over’ van zijn brillenwinkel in Genk. Om in de lijn te blijven van het concept dat hij voor ogen had, moest de vloer weliswaar klasse en design uitstralen zonder evenwel een drempel te vormen. De uiteindelijke keuze viel op de kersenuitvoering van de Wicanders 3000 Series, een vloer bestaande uit 5 lagen met een gepatenteerd Corkloc systeem.
HIGH TRAFFIC SHOP
De winkel van Maurice Warniers was zowel qua concept als wat het interieur betreft aan een grondige revisie toe. De grote beschikbare oppervlakte en de gunstige ligging inspireerden eerder tot het concept van een high traffic shop, waar veel volk door veel volk bediend wordt, dan tot de klassieke optiekzaak. De ruimte zou bovendien toelaten om een enorme keuze aan brillen en brilmonturen te kunnen aanbieden. Maurice Warniers koos voor het midden- en hoger segment: niet de goedkoopste, niet de allerduurste maar gewoon... betaalbare klasse, toegankelijk voor iedereen. De uitbating zou ook op een meer moderne leest geschoeid zijn: veel bedienend personeel en aanschuivende klanten die beschikken over een ticketje dat bepaalt wanneer ze aan de beurt zijn. Het concept was een goeie keuze, zo blijkt vandaag. Van de oudbollige winkel van vroeger is niets anders over dan de herinnering. De nieuwe winkel straalt een geraffineerde ‘sjiek’ uit zonder protserig te zijn. Veel licht, lucht en openheid maken de ruimtes aantrekkelijk. De presentatiemeubels en de spiegels doen de ruimte nog groter lijken dan ze al is. Een kids corner, achteraan in de zaak, laat het toe om de kinderen mee naar de optiekzaak te nemen. De ‘kids’ kunnen zich bezig houden met allerlei spelletjes en speeltjes terwijl mama of papa in alle rust een montuur kunnen kiezen.
WICANDERS SERIES 3000
Zowel de indeling van de winkel als de toonwanden, de vloeren en de plafonds moesten eraan geloven. De plafonds waren in de oude winkel gemaakt uit stalen lamellen, de toonmeubelen bestonden uit geschilderde MDF en op de vloer lag een marmerimitatie die ongetwijfeld ‘ooit’ erg populair moet geweest zijn. Voor de nieuwe inrichting kon de bestaande vloer in elk geval gebruikt worden als solide ‘dekvloer’. Maurice Warniers liet zich verleiden door de kersenuitvoering van de Wicanders 3000 Series. Deze vloercollectie, die zowel verschijnt met een houten dessinlaag als met een kurklaag, is een vernuftig staaltje van ‘floor engineering’ waar, naast aan esthetische uitstraling, de meeste aandacht werd besteed aan loopcomfort, isolatie, contactgeluidreductie en mechanische stabiliteit. De vloerdelenDe vloerdelen zijn opgebouwd uit maar liefst 6 speciale lagen. De totale opbouwhoogte van de vloer bedraagt 12 mm. Kurk speelt in de Wicanders Series 3000 uiteraard een belangrijke rol, zowel esthetisch als mechanisch. Afhankelijk van het gekozen type bevat het vloerdeel 2 of 3 kurklagen. We zetten de lagen op een rijtje:
- De toplaag: de slijtvaste toplaag is 0,5 mm dik en bestaat uit een vinyllaag. De zeer hoge slijtvastheid maakt dat de producent met een gerust hart een schriftelijke doortslijtgarantie uitreikt van 10 jaar voor zowel huishoudelijk als projectmatig gebruik.
- De dessinlaag: voor de dessinlaag bestaat er de keuze tussen echt houtfineer en kurk. In de optiekzaak van Maurice Warniers werd een houtfineer gekozen in kersenhout. De dikte van de houtlaag bedraagt 0,6 mm.
- Kern van echte kurk: onder de dessinlaag is een kurklaag voorzien van 2,5 mm die tegelijk veerkrachtig en isolerend werkt.
- Kernplaat: daaronder zit een HDF kernplaat die de tand en groef van het gepatenteerde Corkloc systeem bevat.
- Balansdrager: een houtlaag zorgt voor de stabiliteit.
- Rugzijde uit kurk: een 3 mm echte kurklaag zorgt ervoor dat het contactgeluid aanzienlijk wordt gedempt, waardoor een ondervloer overbodg is.
DE VLOEROPBOUW
De vloer in de optiekzaak werd vanzelfsprekend zwevend geplaatst. Dat is één van de voordelen van het gepatenteerde Corkloc systeem. De bestaande marmerimitatievloer bleef behouden. Vooraleer over te gaan tot de plaatsing van de Wicanders vloer moest voorzien worden in een dampscherm. Dit was des te meer nodig omdat plaatser Luc De Pauw sterk vermoedde dat de marmervloer destijds rechtstreeks in de mortel was geplaatst. Er werd een PE-folie van 0,1 mm geplaatst. De foliestroken werden geplaatst met telkens overlappingen van ongeveer 10 cm en een opkant rondom. Voor het verbinden van de foliestroken gebruikte Luc De Pauw een dampdichte kleefband (alu-tape) zodat geen enkel risico op dampdoordringing bestond. Van zodra het folie was geplaatst konden de plaatsers de vloerdelen leggen. Corkloc systeem Het Corkloc systeem laat een uiterst snelle plaatsing toe. De vloerdelen zijn voorzien van het speciale tand- en groefsysteem aan de 4 zijden. Dat verklaart meteen hoe de plaatsers van Luc De Pauw erin slaagden de hele oppervlakte van 290 m2 te voltooien in amper 3 dagen met 2 personen. Een ander belangrijk voordeel van het zwevend systeem is het feit dat het eigenlijk niet uitmaakt waar men met de installatie begint. De ruimte kan deel per deel gelegd worden. In het geval van de optiekzaak was dat ook nodig aangezien een klein gedeelte van de winkel, de latere ‘kids corner’, in een latere fase van de totale werken diende te gebeuren.
ACCESSOIRES EN 'SPECIALTIES'
Wicanders heeft zelf geen plinten of profielen. “Het immense aanbod aan plinten en profielen maakt het niet echt opportuun om dat zelf te produceren”, vindt Bertrand Matkoski, Account manager projects bij Amorim Benelux. Voor de plinten werd een MDF plint gekozen met kersenfineer, qua uitzicht in perfecte harmonie met de vloer. De hoogte van 68 mm is perfect gekozen voor de toch wel grote winkelruimte en lijnt de vloer netjes en discreet af. Voor de overgangsprofielen gebruikte Luc De Pauw aluminium profielen. Ook over de legrichting werd goed nagedacht. De winkel wordt weliswaar breder binnenin (met een grote zijzaal) maar de strook van aan de toegangsdeur tot de kids corner achteraan is eerder lang en smal. Daarom werd geopteerd om de vloerdelen dwars te leggen om te vermijden dat deze winkelstrook nog smaller zou lijken.
EEN HELLEND VLAK
Een hekel punt in het totale project was het hellend vlak dat, naast de trap, het ene niveau van de winkel moest verbinden met de kids corner die eigenlijk in een ‘kuil’ ligt op een veel lager niveau. Het hellend vlak moet zowel gehandicapten als kinderkoetsen toegang bieden tot dat deel van de winkel. Hier werden de vloerdelen uiteraard niet zwevend geplaatst maar werden ze gelijmd op een OSB plaat. Voor de verlijming maakte Luc De Pauw voor één keertje gebruik van TEC 7: “omdat deze lijm een zeer snelle hechting garandeert en dat is op een helling echt wel belangrijk”. Op de vloerdelen op het hellend vlak werden anti-slipstroken gekleefd om te vermijden dat de klanten zouden uitschuiven. Een andere bijzonderheid aan het hellend vlak is nog dat onder- en bovenaan geen profielen werden gebruikt. Anders gezegd: de vloerdelen werden verzaagd ‘onder hoek’ zodat de vloer van de winkel over het hellend vlak naar de kids corner gewoon doorloopt, zonder onderbreking.
EEN TEVREDEN KLANT
Maurice Warniers klinkt als een erg tevreden klant. De verkoopsargumenten waarmee Bertrand Matkoski hem had weten te verleiden, kon hij met eigen ogen controleren in verschillende grote projecten zoals onder meer bij ING. Bertrand Matkoski introduceerde ook Luc De Pauw bij Maurice Warniers. “Die mensen hebben al hun beloften waargemaakt”, klinkt het overtuigd. Het hoofdmotief om te kiezen voor de Wicanders Series 3000 was, naast de uiterst snelle plaatsing en de akoestische eigenschappen, de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
Genkse Optiekzaak » fotogalerij
Interesse om uw project uit te voeren zoals in dit pers-bericht?
Neem vrijblijvend contact op!